Námestie mieru 2, 080 01 Prešov, IČO: 37870475
  • Anglická verzia
  • Nemecká verzia
  • Francúzska verzia
  • Poľska verzia
  • Ruská verzia
  • Maďarská verzia
  • Ukrajinská verzia
  • Rusínska verzia
Textová verziaMapaTlačiť Odoslať RSS logo stránky youtubelogo portálu Twitterlogo portálu Facebook

 

 
Späť

,,SLOVAK BARISTA CUP“ 2019

BARISTKY ZO STAREJ  ĽUBOVNE BODUJÚ AJ VO ŠTVRTOM KOLE

Školstvo

Krásy Žilinského kraja a aj kávovú pýchu Slovenska si užili súťažiaci štvrtého kola baristickej súťaže pre juniorov ,,SLOVAK BARISTA CUP“ 2019, ktoré sa po prvý krát uskutočnilo v spolupráci s Hotelovou akadémiou v Žiline.

26. september sa stal dňom oslavy správnej prípravy kávy v priestoroch hostiteľskej školy. Profesionálny tím Hotelovej akadémie, hlavný organizátor a garant súťaže, akreditované školiace stredisko Academy of Coffee, zabezpečili príjemnú rodinnú atmosféru prvého kola tohto školského roka. Cesta za dosiahnutím kávového sna mladých baristov je tak už v druhej polovici a každý z nich má na svojom konte zopár bodov. Na konci kalendárneho roka sa zrátajú všetky vysúťažené body zo všetkých kôl a víťaz z kategórie starších žiakov a aj žiakov prvých ročníkov získa okrem hodnotných cien od našich partnerov aj neopísateľný kávový zážitok.

Obrovskou motiváciou zúčastňovať sa tejto súťaže je okrem hlavnej výhry,  fakultatívneho pobytu na kávovníkových plantážach v Brazílii, najmä radosť z opätovných stretnutí s priateľmi a získavanie nových vedomostí a zručností. V každom kole je vidieť obrovský progres súťažiacich nielen v jednotlivých zručnostiach, ale i v ich osobnosti a prehlbovaní lásky ku káve. Práve vďaka týmto mladým ľudom má kávová kultúra Slovenska svetlú budúcnosť.

Súťažiaci sa predstavili v dvoch hlavných bodovacích disciplínach. Nastavenie mlynčeka a príprava dvoch espries, dvoch cappuccín a dvoch voľných nápojov, v ktorých základ muselo byť espresso. Každý súťažiaci absolvoval aj novú, zatiaľ len vzdelávaciu disciplínu, alternatívnu prípravu kávy. V každom kole tohto ročníka súťaže je predstavovaná jedna z najviac používaných alternatív na Slovensku i vo svete. Po príprave kávy cez Chemex, Aeropress, Džezvu sa baristi vrhli na ďalšiu z príprav kávy, Hario V6O. Presnosť, rýchlosť, precíznosť, hygiena, komunikatívnosť každého z baristov boli hlavné body záujmu našich komisárov vo všetkých disciplínach.

Baristky našej školy Diana Bachledová a Júlia Filičková opäť ukázali svoje kvality v príprave skvelého espressa, cappuccina a kávového miešaného nápoja, kde si od technických a degustačných komisárov vyslúžili nejednu pochvalu.

Diana Bachledová z II. HOA vo svojej kategórii – prvák obsadila 6. miesto z 11 súťažiacich a v celkovom bodovaní je na treťom mieste. Júlia Filičková z IV. HOA obsadila nádherné 2. miesto z 12 súťažiacich a v celkovom bodovaní zastáva piatu priečku.

Obom dievčatám srdečne blahoželáme!

Fotogaléria:

Publikované: 01.10.2019 / Aktualizované: 01.10.2019 HoreTlačiť